Un proiect de ordonanță de urgență propune alinierea legislației române la normele europene privind criptoactivele.

Un proiect de ordonanță de urgență privind modificarea legislației ce reglementează prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului se află în dezbatere publică pe site-ul Oficiului Național de Combatere și Prevenire a Spălării Banilor. Măsura va transpune în legislația românească prevederile europene în materie, termenul-limită pentru asta fiind sfârșitul anului. Executivul va adopta, cel mai probabil în scurt timp, această propunere de ordonanță de urgență care transpune în legislația națională prevederile directivei. Aceasta, pentru că modificarea este necesară pentru a evita declanșarea unei proceduri de infringement din partea Comisiei Europene, având în vedere termenul limită pentru adoptarea acestor măsuri este de 30 decembrie 2024.

Unul dintre principalele obiective ale ordonanței este alinierea legislației naționale la reglementările europene privind criptoactivele. Astfel, sunt introduse definiții noi pentru „criptoactiv” și „furnizor de servicii de criptoactive”, în conformitate cu regulamentul UE. De asemenea, proiectul propune introducerea unei serii de obligații pentru furnizorii de servicii de criptoactive, cum ar fi aplicarea măsurilor de cunoaștere a clientelei: ”furnizorii de servicii de criptoactive au obligația de a identifica și evalua riscul de spălare a banilor și de finanțare a terorismului asociat transferurilor de criptoactive direcționate către sau care provin de la o adresă negăzduită” sau implementarea de politici și proceduri de administrare a riscurilor.

În plus, modificările propuse impun operatorilor implementarea de măsuri sporite de cunoaștere a clientelei pentru relațiile de corespondent transfrontalier care implică servicii de criptoactive cu entități din afara Uniunii Europene. Astfel, furnizorii de servicii de criptoactive vor trebui să obțină informații despre natura activității entității respondente, să evalueze controalele anti-spălare a banilor ori finanțare a terorismului și să obțină aprobarea conducerii înainte de stabilirea unei relații. Furnizorii de servicii de criptoactive vor avea obligația de a identifica și evalua riscul de spălare a banilor și finanțare a terorismului asociat transferurilor de criptoactive către sau de la o adresă negăzduită.

Aceștia vor trebui să implementeze politici și proceduri interne de administrare a riscurilor și să aplice măsuri de atenuare proporționale cu riscurile identificate. Conform măsurilor propuse, Banca Națională a României și Autoritatea de Supraveghere Financiară sunt desemnate ca autorități responsabile cu supravegherea respectării prevederilor privind informațiile care însoțesc transferurile de fonduri. Un eventual eșec în alinierea la legislația UE poate conduce la declanșarea de către Comisia Europeană a unei proceduri de infringement împotriva României, care poate include sancțiuni financiare serioase. Țara noastră a fost deja condamnată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru netranspunerea la timp a Directivei (UE) 2015/849 privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanțării terorismului, ceea ce poate duce la proceduri accelerate și sancțiuni mai mari în viitor.

Sursa: Realitatea de Arges

Articolul precedentROMÂNIA TREBUIE SĂ SE RIDICE LA ÎNĂLȚIMEA DEMNITĂȚII SALE
Articolul următorANUNȚ UTIL: AUR PUNE LA DISPOZIȚIE MODELUL DE CONTESTAȚIE ÎMPOTRIVA DECIZIILOR DE RECALCULARE A PENSIEI