Zeci de reprezentanţi şi susţinători ai AUR au protestat, marţi, în faţa sediului Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), pentru a atrage atenţia cu privire la “tarifarea discriminatorie” a poliţelor RCA pentru şoferii din Bucureşti şi Ilfov.

Deputatul AUR Antonio Andruşceac a declarat, după o întâlnire cu conducerea ASF, că a fost agreată ideea organizării unei dezbateri publice pe această temă.

“Sunt multe lucruri care trebuie luate în calcul, am cerut dezbatere publică şi am găsit înţelegere la reprezentanţii ASF cu care am vorbit, pentru că am punctat de mai multe ori că nu trebuie să fie susţinătorii deciziilor pe care companii străine cu o putere dominantă pe piaţă le impun. Ei trebuie să fie de partea noastră, a cetăţenilor, şi de partea celor care plătesc aceste asigurări. La fel, am cerut să se facă o direcţie în cadrul ASF-ului, în care să se pună toate componentele care intră în acest joc al despăgubirilor: Poliţie rutieră, care constată accidentul; constatatorul din partea asiguratorului; ASF. Toţi să fie legaţi, ca toate furturile şi toate lucrurile care se întâmplă şi ne ridică nouă costul final al asigurării, să fie reduse”, a precizat Andruşceac.

El a adăugat că în cadrul discuţiilor “s-a cam agreat ideea că se creează o poziţie dominantă de piaţă şi o cartelizare” din cauza lipsei unui competitor român pe această piaţă a asigurărilor RCA.

“Fără multe cuvinte, s-a cam agreat ideea că se creează o poziţie dominantă de piaţă şi o cartelizare a celor care neavând pe piaţă un competitor român, cu care am înţeles că se discută şi ne dorim ca discuţiile cu cei de la CEC, să fie cât mai accelerate şi un jucător român pe piaţa de asigurări să apară cât mai repede pentru a ne referi la un RCA cât mai aproape de valoarea de referinţă calculată, de preţul de referinţă, care nu este accesibil decât unor transportatori şi celor care cunosc foarte bine legislaţia în acest domeniu”, a punctat deputatul AUR.

La rândul său, deputata AUR Gianina Şerban, care a fost prezentă la discuţia cu conducerea ASF, a afirmat că există posibilitatea ca aceste asigurări de tip RCA, în Ilfov şi Bucureşti, să poată fi mai mari cu până la 73%, faţă de restul ţării, menţionând că a sesizat Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării (CNCD) pe această temă.

“Pe noi ne interesa această posibilitate de a exista o diferenţă de până la 73%, dintre conducătorii auto din Bucureşti şi Ilfov şi restul ţării. Cred că poate fi un proiect pilot şi să urmeze Timişoara, Cluj, Arad, pentru că, vedem, începe cu o tonă după care se poate extinde la toată ţara, la toate oraşele aglomerate şi ulterior la oraşele mici şi la comune. Plafonarea la RCA este până în septembrie, o să vedem în septembrie. Nu ştiu dacă, cu adevărat, vor ţine cont de această discriminare, până la urmă. Pe acest subiect, eu am făcut o sesizare şi către Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării (CNCD). Cred cu tărie că această măsură este discriminatorie”, a conchis Şerban. 

Sursa: Realitatea din AUR

Articolul precedentEXECUTIVUL CONTINUĂ PLANUL DE REDUCERE A CHELTUIELILOR BUGETARE
Articolul următorGEORGE SIMION PE PODUL DE LA BRĂILA: DACĂ N-AR FI O PROBLEMĂ STRUCTURALĂ, NU S-AR MAI SCUFUNDA ASFALTUL