Parlamentarii doresc să modifice legea pentru a încuraja participarea tinerilor pe piața forței de muncă prin reducerea taxelor salariale în anumite condiții.

O primă măsură vizată de propunerea legislativă este scutirea de la plata impozitului pe venit (cotă actuală: 10%) pentru ucenici, elevi, studenți și persoanele aflate la prima angajare. În cazul persoanelor aflate la prima angajare, scutirea va fi valabilă doar pentru partea din venitul brut de până la nivelul salariului minim brut pe țară și doar timp de 24 de luni (aceasta va fi accesibilă, ulterior terminării studiilor, și ucenicilor, elevilor, studenților).

A doua măsură este scutirea parțială de contribuția la pensii (cotă actuală: 25%) pentru ucenici, elevi și studenți care lucrează cu normă parțială – doar pentru jumătate din partea din venitul brut de până la nivelul salariului minim brut pe țară și doar timp de 24 de luni.

În cazul persoanelor aflate la prima angajare vorbim de o scutire integrală de contribuție pentru partea din venitul brut de până la nivelul salariului minim brut pe țară și doar timp de 24 de luni (aceasta va fi accesibilă, ulterior terminării studiilor sau în cazul unei norme întregi, și ucenicilor, elevilor, studenților).

A treia măsură este scutirea de contribuția la sănătate (cotă actuală: 10%) pentru ucenici, elevi și studenți care lucrează cu normă parțială – doar pentru partea din venitul brut de până la nivelul salariului minim brut pe țară și doar timp de 24 de luni.

Scutirea de contribuție se va aplica și persoanelor aflate la prima angajare – de asemenea, doar pentru partea din venitul brut de până la nivelul salariului minim brut pe țară și doar timp de 24 de luni (aceasta va fi accesibilă, ulterior terminării studiilor sau în cazul unei norme întregi, și ucenicilor, elevilor, studenților).

Proiectul nu face nicio referire la contribuția asigurătorie pentru muncă (cotă actuală: 2,25%), astfel că aceasta va rămâne aplicabilă persoanelor indicate mai sus.

Având în vedere scutirile (parțiale și integrale, după caz) propuse, ideea de bază este că, pentru tinerii vizați, angajatorii vor plăti taxe salariale mai mici. Taxele salariale (impozitul pe venit, contribuțiile la pensii și sănătate) sunt datorate de angajați, însă de calcularea, reținerea, declararea și plata lor este obligat să se ocupe angajatorul. Contribuția pentru muncă este singura taxă salarială datorată exclusiv de angajator.

Sursa: Realitatea de Arges

Articolul precedentGEORGE SIMION ANUNȚĂ CĂ AUR ACORDĂ ASISTENŢĂ JURIDICĂ PENSIONARILOR CARE SUNT NEMULŢUMIŢI DE NOILE PENSII
Articolul următorGIANINA ȘERBAN: ÎN LOC SĂ REDUCĂ CHELTUIELILE BUGETARE, AȘA CUM S-AU ANGAJAT ÎN NENUMĂRATE RÂNDURI, PNL ȘI PSD AU CRESCUT ÎN MOD ACCELERAT NUMĂRUL ANGAJAȚILOR LA STAT