Senatoarea AUR Diana Șoșoacă a declarat miercuri, la Antena 3, legat de noua administrație americană, că nu estimează mari schimbări în relația cu România și s-a declarat deranjată de implicarea altor state în politica de la București.
„Nu cred că vor exista foarte mari schimbări, pentru că ei sunt partenerii noștri strategici, noi avem o îndelungată colaborare cu Statele Unite ale Americii. Nici nu cred că suntem un stat așa de important, decât raportat la ceea se întâmplă aici. Eu am o problemă. Am o problemă cu implicarea altor state în politica noastră și cred că fiecare stat trebuie să-și vadă de politica lui. Cum noi nu avem dreptul să ne băgăm în politica altora, cred că e bine să fim toți rezervați. Într-adevăr, dacă există derapaje cred că România ar trebui să învețe să-și rezolve odată derapajele de la democrație. Cred că într-adevăr suntem cei mai mari dușmani ai noștri. Poate totuși tradiția ar trebui un pic schimbată, poate vom învăța să ne spălăm rufele în familie, dar să le spălăm și să mai dăm un pic cu clor”, a spus Diana Șoșoacă.
Joe Biden a depus miercuri jurământul în calitate de cel de al 46-lea preşedinte al SUA şi a venit în discursul de învestitură cu un mesaj de unitate naţională, în contextul în care preia conducerea unei ţări grav afectate de pandemie, probleme economice şi mari divizări politice, relatează dpa şi Reuters.
În discursul său inaugural, văzut ca o şansă cheie de a stabili tonul mandatului său, Biden a declarat că “democraţia a învins” şi a salutat transferul de putere, în pofida asaltului criminal al Capitoliului din urmă cu două săptămâni. El nu a evitat însă să vorbească despre violenţele de la Capitoliu, din urmă cu două săptămâni.
“Stăm aici la doar câteva zile după ce o mulţime a crezut că poate folosi violenţa pentru a reduce la tăcere voinţa poporului, pentru a opri funcţionarea democraţiei noastre, pentru a ne îndepărta de pe acest pământ sacru. Nu s-a întâmplat acest lucru. Nu se va întâmpla niciodată. Nici astăzi, nici mâine, niciodată. Niciodată”, a spus Biden.
“Aceasta este ziua Americii. Aceasta este ziua democraţiei. O zi a istoriei şi a speranţei, a reînnoirii şi a hotărârii”, a spus democratul.
“Întreg sufletul meu este în asta – în a aduce America împreună, în a ne uni poporul, în a ne uni naţiunea, şi îi cer fiecărui american să mi se alăture în această cauză”, a mai afirmat Biden.
“Pentru a depăşi aceste provocări, a ne vindeca sufletul şi a asigura viitorul Americii avem nevoie de mai mult decât cuvinte. Este nevoie de lucrul cel mai greu de obţinut într-o democraţie: de unitate”.
“Trebuie să punem capăt acestui război necivic care aruncă roşul împotriva albastrului, ruralul împotriva urbanului, conservatorul împotriva liberalului. Putem face acest lucru – dacă ne deschidem sufletele în loc să ne împietrim inimile”, a adăugat el.
Preşedintele SUA a vorbit despre vremuri care vor testa ţara, referindu-se la rolul SUA în lume, injustiţie rasială şi pandemia de coronavirus.
După ce a ţinut un moment de reculegere pentru cele 400.000 de vieţi care s-au pierdut din cauza COVID-19 în SUA, el a făcut apel la popor să se unească în lupta împotriva pandemiei, afirmând că ţara trebuie să lase politica la o parte.
“În ceea ce avem de făcut vom avea nevoie unii de alţii. Avem nevoie de toată puterea noastră pentru a rezista în această iarnă întunecată”, a spus Biden în primul său discurs ca preşedinte.
Noul preşedinte al SUA s-a angajat să fie un preşedinte al tuturor americanilor. “Şi vă jur că voi lupta la fel de tare pentru cei care nu m-au susţinut, ca şi pentru cei care m-au susţinut”, a promis Biden.
De asemenea, în primul său mesaj către restul lumii în calitate de preşedinte al SUA, Biden a promis că va repara alianţele SUA.
“Ne vom repara alianţele, vom colabora din nou cu lumea, nu pentru a face faţă provocărilor de ieri, ci provocărilor de astăzi şi de mâine. America a fost pusă la încercare. Şi am ieşit mai puternici”, a dat el asigurări.
Biden a depus jurământul în cadrul unei ceremonii prezidate de şeful Curţii Supreme, judecătorul John Roberts, chiar înainte de prânz, moment în care mandatul turbulent de patru ani al lui Trump s-a încheiat oficial.
Politicianul în vârstă de 78 de ani a devenit cel mai în vârstă preşedinte din istoria SUA. Cu câteva clipe mai devreme, Kamala Harris a depus jurământul în calitate de vicepreşedintă a SUA în faţa judecătoarei Sonia Sotomayor, devenind prima femeie de culoare care deţine această funcţie.
Sursa: Realitatea din AUR