George Simion ar fi urmărit de cel puțin trei servicii secrete de informații din trei țări pentru legăturile cu Moscova, potrivit unor surse. Liderul AUR a fost acuzat de un om politic de la Chișinău, dar și de un general ucrainean că e un pion al Kremlinului în România și că a avut întâlniri cu un om al FSB – serviciu secret al Rusiei.

După ce a fost acuzat de un om politic de la Chișinău, dar și de un general ucrainean că e un pion al Kremlinului în România, deputatul Simion a avut nevoie de două săptămâni pentru a reacționa, făcând-o în stilul caracteristic, agresiv și fără argumente.

Anatol Șalaru a declarat, pentru spotmedia.ro, că Mark Tkaciuk, un promotor al intereselor Rusiei la Chișinău, a depus o plângere la poliție, acuzându-l de calomnie.

Motivul are legătură cu declarațiile făcute de oficial, care a anunțat public faptul că George Simion s-a întâlnit în repetate rânduri cu Tkaciuk, un reprezentant al serviciilor de informații ruse, la Chișinău.

„Calomnia a fost dezincriminată în Republica Moldova, iar de eventualele plângeri se ocupă poliția, fapta, dacă este probată, fiind considerată contravenție”, a declarat Anatol Șalaru.

„Mark Tkaciuk a fost multă vreme mâna dreaptă a președintelui Vladimir Voronin, promovând în discursuri și luări de poziții interesele Rusiei la Chișinău, militând împotriva Uniunii Europene, fiind unul dintre susținătorii planului de aderare a Republicii Moldova la comunitatea federală dorită de Kremlin”, a explicat fostul ministru al Apărării pentru spotmedia.ro.

Pe 27 martie 2023, liderul AUR primește o lovitură puternică de imagine în urma dezvăluirilor făcute de Anatol Șalaru, care anunță într-un interviu pentru publicația „În Linie Dreaptă” din România că Simion s-a întâlnit la Cernăuți, în mai multe rânduri, cu rezidentul FSB din Ucraina.

În plus, ministrul Șalaru a afirmat și că Simion are o relație de colaborare cu Mark Tkaciuk „om al serviciilor rusești” și ideolog al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova.

În luna mai 2015, Mihai Bălan, directorul SIS (Serviciul de Informații și Securitate din Republica Moldova) de atunci, a venit în fața liderilor coaliției cu un dosar pe care era scris numele lui George Simion, a spus Anatol Șalaru, într-o convorbire telefonică cu jurnalistul spotmedia.ro.

„Îmi amintesc faptul că, la vremea respectivă, una dintre persoanele importante care a participat la întâlnirea respectivă mi-a spus că șeful serviciului de informații a subliniat că treaba cu Simion nu e deloc simplă”, a adăugat fostul ministru al Apărării.

SIS primise un „raport cifrat” din Ucraina despre întâlnirile lui George Simion cu reprezentanții spionajului rus, aflați în această țară.

Acesta a fost motivul pentru care lui George Simion i s-a aplicat prima interdicție de a intra în Republica Moldova. 

La vremea respectivă, a atacat decizia în instanță, iar la sfârșitul acelui an i-a fost ridicată.

„Dar în 2018, când a primit interdicția pentru a doua oară, George Simion nu a mai contestat-o”, a declarat Anatol Șalaru.

Procedura de refuz a accesului pe teritoriul Republicii Moldova constă într-o recomandare făcută de SIS la Departamentul de Imigrări. 

Persoana respectivă e chemată la audieri, unde i se expune situația, iar aceasta are dreptul să conteste decizia.

Interdicția de pătrundere pe teritoriul Republicii Moldova e încă în vigoare pentru George Simion, deputatul român care se promovează politic susținând unirea Basarabiei cu România.

Dar la umbra acestui discurs el servește interesele Kremlinului, conform declarațiilor făcute de fostul ministru al Apărării de la Chișinău.

„George Simion trebuia să se lanseze politic pe ambele maluri ale Prutului. Misiunea lui este cea de discreditare a mișcării unioniste din Republica Moldova”, a mai declarat Anatol Șalaru, pentru spotmedia.ro.

De asemenea, liderul formațiunii AUR se află cel puțin pe lista de alerte a serviciilor de informații din România, SRI și SIE. Dacă agenții din străinătate au monitorizat, iar în urma acestora s-au creat rapoarte care au dus la decizii juridice împotriva persoanei respective, cel puțin o parte din acele informații ajung la agențiile din România și anumite instituții.

Sursa: Realitatea din AUR

Articolul precedentAUR susţine că reorganizarea teritorial-administrativă a ţării trebuie să fie o prioritate
Articolul următorRăsturnare de situație: Planul Austerității – AMÂNAT. Guvernanții, la masă cu sindicatele